Veterinären Svarar

Fråga:
Jag skulle vilja fråga vilka som är de vanligaste behandlingarna av malign tumör hos djur rent allmänt, vilka metoder som varit mest framgångsrika och om ev bivärkningar
Åsa, Stockholm

Svar:
Den absolut vanligaste behandlingrn är kirurgi, dvs operera bort tumören. Alternativa metoder - kemoterapi ("cellgifter") och strålning - är endast i sin linda. Ett par personer arbetar med dessa metoder, bl.a. på djursjukhusen i Helsingborg och Halmstad. Även på Lantbruksuniversitetet i Uppsala görs försök. Metoderna kommer tveklöst att bli vanligare över tid, men än så länge är de relativt obeprövade.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Första gången min tik skulle ha valpar så fick hon en svart-grön flytning 10-12 dagar före valpning. Ett ultraljud hos veterinären visade att hon i alla fall hade två levande valpar och vi fick rådet att avvakta då det var för tidigt för kejsarsnitt. Hon födde så småningom tre valpar som alla levde. En av dem var dock väldigt liten och dog efter några timmar.

Andra gången hände exakt samma sak men denna gång var valparna döda vid födseln. Hur ska jag kunna undvika att samma sak händer igen??? Kan det vara någon form av hormonbrist? Det är en liten hund som gärna hoppar upp i soffa osv. Ska hon hållas mer i stillhet sista tiden? Själva valpningen är väldigt lätt för henne.
Eva, Kristianstad

Svar:
Din hund kan leva prcis som vanligt, hoppa upp i både sängar och soffa mm; det är inte orsaken till de problem Du beskriver. Däremot är det vettigt, när hon börjar löpa nästa gång, att Du får ett bakterieprov taget. Det kan finnas en låggradig bakterieförekomst i livmodern. Du har inte angivit hundens ålder och övrig hälsostatus, så jag får utgå ifrån att det är u.a. Om hon t.ex har ämnesomsättningsproblem bör hormonundersökning göras.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en kaninhona som är snart 6 år gammal. Hon är pigg och kelig som vanligt men när hon går/hoppar in o ut i buren så vinglar hon till. Jag tror hon ser dåligt på ena ögat som har en lite ljus vit hinna, men hon ser min hand om jag har den där.

När hon kissar reser hon baken högre än förut och kisset verkar tjockt, inte tunt rinnande. Bajset kan vara som vanligt men är ibland stora korvar. Har hon haft förstoppning? Ser alltid till att det finns nytt vatten och hö. Kan det vara salladen som ger henne sån avföring? Är det även tecken på att hon är gammal eller är hon så pass dålig att jag ska ta henne till en veterinär för koll eller avlivning?
Sara

Svar:
Ögat bör du kolla med en gång. det kan vara ett sår på hornhinnan (inflammation) och om det är det måste kaninen komma under behandling snabbt. man kan inte göra en bedömning utan att undersöka ögat.

Tjock urin kan vara normalt, men kan också vara inflammation i urinblåsa / rör. det kan även vara hormoniellt, dvs ett parningsbeteende. Vad gäller avföringen - din kanin har med största sannolikhet inte varit förstoppad. det kan bero på för lite fibrer i kosten (för mycket sallad / pellets). men det kan också vara helt normalt.

Summa: du bör uppsöka veterinär snabbt, främst för att undersöka ögat.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Mina två hundar har öronskabb. De har fått det från min katt, som nu behandlas för skabben. Kan jag använda samma medel till hundarna? Preparatet heter Sulfiram 5% vet. Katten ska ha behandling i 4 dagar, 3-4 droppar per dag. Jag har provat ett annat medel på båda hundarna och katten men det funkade inte (det var Frontlain som man har till fästingar). Vad kan jag göra och vilken dos om jag ska använda samma som på katten? ena hunden väger 13 kilo och den andra väger 10.
Weronica

Svar:
Du bör ta ett öronprov för att säkerställa att det verkligen ÄR öronskabb. det kan möjligen vara bakteriellt eller svampangrepp, och då hjälper inte skabbmedel. Behandling skall i sådana fall ske med antibiotiska örondroppar.
Om det fortfarande är skabb kvar kan du behandla med Frontlain; 2-3 droppar och upprepa behandlingen efter ca 10 dagar.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min långhåriga katt lekte med ett doftljus och fick både päls och tassar nersölade med stearin. Pälsen gick bra att ta hand om, för det satt bara i topparna så jag klippte bort det. Men tassarna är alldeles stela av stearinet, hur ska jag göra för att få bort det?
Rebecka

Svar:
Vad gäller tassarna skall du vara försiktig. Det kan ha blivit brännskador på huden under stearinet. Generellt så skall du använda något fettlösningsmedel, exempelvis eter. Tvätta och luckra upp mkt försiktigt. Kruxet är att katter "hatar" eter. Diskmedel kan vara ett mildare alternativ (eller annat fettlösande medel). Om det sitter tiktigt hårt kan man ibland behöva söva ned katten för att ta bort stearinet.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l