Veterinären Svarar

Fråga:
Jag är orolig över min 3 års tik. Hon har alltid varit energisk av sig och har väldigt svårt att gå upp i hull, har varit väldigt kelen av sig men aldrig tyckt om svarta hundar. För ca ett år sedan så fick hon en valpkull, allt gick bra förutom att hon fick kalk intravenöst. Hon har varit en bra mor till valparna. Men för en tid sedan har vi sett stora förändringar på henne, hon är mer aggresiv mot valpen vi har hemma (en av hennes egna), hon flyger mot min svärmors grannens hane om jag försöker hälsa på honom, trotts åtsägelse som jag alltid har gjort så dröjer det inte så länge tills hon gör om samma sak igen. Om altandörren står öppen å det går en främmande hund utanför så far hon iväg som ett skott å morrar å skäller mot hunden (hoppar över stängslet). Hon har plötsligt börja morra mot min dotter om hon ska ta tuggbenet från tiken (dom är uppväxta tillsammans). Hon har löpt en gång efter valpningen å enligt hennes cykel så skulle hon ha börjat för ca 1 månad sedan. Hon drar sig undan mer än någonsin... Jag är såå orolig för henne, har insett att hon inte mår bra. Vad kan det vara för fel?
Jonna

Svar:
Humörsvängningarna hänger med allra största sannolikhet samman med hormonförändringar när din tik fick sin första kull. Detta är inte ovanligt. Jag rekommenderar att du gör en allmän hälsokontroll för att utesluta sjukdomar. Om det visar sig att din tik är fullt frisk, och det förändrade humöret består - kan du överväga en kastrering för att råda bot på hormonrubbningarna..
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min pojkväns 6-månaders katt verkar vara förkyld. Hon hostar lite ibland utan att få upp något och när hon andas låter det lite sådär klickande som när man själv är snuvig. Dessutom vill hon inte äta annat än torrfodret och detta är konstigt eftersom hon ätit nästan 2 enportions-påsar blötmat under natten förut. Hon äter inte lägre om vi ger henne korv, ifall vi inte matar henne med det. Ett ytterligare problem är att hon nu plötsligt går runt och gnäller en massa utan anledning. I början lät hon inte alls. Så nu är vi rädda att hon kanske är sjuk eller har ont någonstans. Går det att göra något åt det själv hemma?
Elisabet

Svar:
Det är mycket troligt att katten har sin första löpning. Det beteende och symtom du beskriver är typiska. Det skall gå över när löpningen är slut. Du kan givetvis uppsöka veterinär för att kontrollera att hon inte drabbats av en infektion el dyl; men mitt råd är att avvakta ett par dagar till och se om beteendet går tillbaka självmant.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en 3.5 år gammal huskatt som återkommande får svart (snor?) från ena/båda näsborrarna. Vad beror detta på ?
Jannice

Svar:
Det är troligen lätt inflammation i nosslemhinnorna.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en Rottweiler tik som är 6 år. för 3veckor sedan började hon halta på höger bakben och efter några dagar hade hon svårt att resa sig så vi fick hjälpa henne upp. Jag åkte till veterinären som såg att lymfan var svullen och hon hade 40 graders feber. Jag fick pencillin och cortison, efter ett dygn verkade hon piggna till men efter andra dagen blev hon sämre efter 4 dagar började hon halta på vänster fram ömsom höger fram det liksom vandrade. Hunden ramlade ihop och jag fick åka akut till veterinären där alla hennes lymkörtlar var svullna och hon hade 42 i feber. De hade henne som dagpatient hela förra veckan och kollade lever, njurar och Borelia. Inga prover de tog visade något förutom att infektionsbilden är hög - 45.

Hon började på ett nytt pencilin, Ronaxan, i fredags piggnade till men idag börjar febern smyghöja sig 39,1 och man kan se att hon börjar halta lite smått på fram. Jag har ringt och fått ett nytt pencilli! n som jag ska hämta snart. Tilläggas ska göra att de tagit bort en lymfknuta på höger bak som de skickat till England men inget svar har kommit än. Jag undrar om det finns något liknande fall som detta, för ingen har en aning om vad det kan vara.
Agneta Ferm Lange

Svar:
Det kan vara cancer. Du måste vänta på det resterande provsvaret, som troligen löser problemet. Jag vet att det är hemsk väntan, men svaret bör komma snart, eftersom detta prov togs för å länge sedan.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Vilka är de typiska tecknen på dräktighet hos hund, och när inträffar de? Något som är viktigt att tänka på under perioden?
Sanna Cronhielm

Svar:
Efter ca 4 veckor börjar hunden bli lite rundare runt buken, matlusten ökar succesivt och juvren börjar bli lite större, men det senare inträffar strax före valpningen.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l