Veterinären Svarar

Fråga:
Jag skall ta hem två kattpojkar som är ca 10 månader,det är f.d vildkatter som föddes förra sommaren på min arbetsplats, de "bor" i garaget/miljöstationen på Svenska Mässan och jag har med mycket tålamod fått dem att bli tama och keliga. Jag undrar först och främst om de överhuvud taget kommer att acceptera att gå på låda, eftersom de nu inte har någon och det är betong överallt och jag vet inte riktigt VAR de gör sina behov nu. Jag har avmaskat dem och efter jag tagit hem dem vill jag givetvis också vaccinera/kastrera och då undrar jag även om det kommer att bli problematiskt eftersom de är rädda för andra människor? Sen undrar jag om fermonsprayen feliway eller felifriend, om det rekommenderas att jag köper en sådan och sprayar hemma i förebyggande syfte för att minska oron över ett nytt hem?
Nina Börjesson

Svar:
Det kan nog bli svårt att få dem lugna. Men med tålamod och kastrering kan det gå. Troligen kommer de att gå på lådan, spec. troligt efter kastreringen. Däremot kan det bli besvärligt för Dig att få in dem i en transportbox till veterinären eftersom de är så skygga och misstänksamma. Det är möjligt att Feliway kan hjälpa. Det är bara att pröva.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Vår hankatt "Tusse" är 3år. Han har varit i familjen sedan 8-veckors ålder, han är en kastrerad inne-katt. Han verkar vara väldigt rädd då någon i familjen höjer rösten, vad kan detta bero på? Samma sak gäller då någon främade mäniska har varit hos oss, då gömmer han sig bakom tvättkorgen el. i en garderob. På nätterna jamar han och verkar inte komma till ro förrän sent påmorgontimmarna. Han är tillgiven och lekfull och har oftast svansen rakt upp. Fyra tillfällen per år vistas ute på Gotland, men lämnar aldrig tomten.
Peter Matsik

Svar:
Det är svårt att säga, en del katter har vissa egenheter, såsom osäkerhet m.m., men ibland kan det också ha med hormonerna att göra. Även om han är kastrerad. Det kan i så fall behandlas.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en schäferhane på nu 14 fantastiska år och som jag älskar och avgudar mest i världen. Problemet med honom är att han nu på äldre dar har fått ett lite vingligt bakparti, och han kommer naturligtvis inte på fötter lika snabbt som förr, -av naturliga skäl kan jag ju själv räkna ut-. Han är fortfarande väldigt ivrig när man ska iväg ut trots att han är lite stel vid promenaderna, men han vill oftast gå längre promenader än jag vågar, så på så vis tror jag inte att han har speciellt ont, men jag vet ju inte säkert, och jag är osäker på hur mycket han orkar. Hans bakdel arbetar inte alltid heller lika fort som hans framparti i rörelse, vilket då resulterar i att han ofta får ta dubbelsteg. Ivrig är han också när det är dags att äta, fast han har nog blivit lite kräsnare nu på gamledar, men hur som helst så knäar han ofta när han står och äter, speciellt om han får mat direkt efter att vi har varit ute. Det är lite jobbigare för honom att lägga sig ner än att ställa sig upp märker jag, och jag undrar ju naturligtvis varför? Ska det inte vara tvärtom?

För övrigt är han väldigt pigg och vill alltid vara med där det händer så att säga, vilket gör mig väldigt glad naturligtvis men samtidigt lite förvirrad. Eftersom jag varken vill eller kan ta det drastiska beslutet och avliva honom ännu, med tanke på hur jag upplever honom, eller pga av att han är gammal och "svag", skulle jag gärna vilja att Du tar dig en titt på honom. Jag vill helst ha ett hembesök pga att han upplever veterinärstationer väldigt stressande. Jag kanske skulle tillägga att jag ger honom kosttillskott som heter Seraquin och ett annat tillskott för ledbrosk från Standart som ska ges tillsamans med fiskolja. För övrigt får han mat för seniorer som jag handlar hos veterinären.
Jeanette Rosenqvist

Svar:
Du skall naturligtvis inte en ha tanke på att avliva honom. Jag gör hembesök, så ring. Alla hans s.k. problem är åldersrelaterade, vilket Du givetvis är fullt införstådd med.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Vad är maxåldern på kattungarna när man ska göra en abort+kastrering?
Åsa Rundblad

Svar:
Det finns ingen maximiålder, bara en minimiålder, och den är sex månader.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en 1-årig taxtik. Hon har vid ett par tillfällen vägrat att äta sin matportion och när vi går ut vill hon äta gräs. Detta gräs gör ju sedan att hon kräks upp det ihop med lite magsaft. Hon kan då krypa utefter golvet och gnälla. Om jag då tar ut henne på promendad så verkar hon hur pigg som helst. Vad tyder detta på?
Ingrid Kreutz

Svar:
Sannolikt har Din hund ont i svalget, troligen en inflammation, låggradig i tonsillerna. Dessa bor kontrolleras, om inte symtomen avklingar.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l