Veterinären Svarar

Fråga:
Såg i tidningen att de hittat en insmugglad död hundvalp som hade rabies, i Frankrike tror jag det var.... Rekommenderas det att man ska ge sprutor i Sverige eller är det ingen fara?
Tack på förhand
Maria

Svar:
Du behöver inte vaccinera din hund, om du inte skall ut och resa. Sverige är fritt från rabies och det finns ingen anledning att vaccinera svenska hundar som inte reser utomlands.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Vi har en fem år gammal schäfertik som foderhund.Vi har haft henne i ca 5 månader. Hon har varit matglad och pigg och leklysten, nu har hon slutat äta och börjar magra ur. Hon kräks också en hel del. För en tid sedan tog hennes ägare hem henne för hon skulle försöka para henne; det är efter det som hon slutat äta. Hur reagerar en dräktig tik, kan det vara det eller är det något annat?
Sonja Larsen

Svar:
Det låter som om detta skett relativt snart efter parningsförsöket. Om så är fallet har det med största sannolikhet inte med det att göra. En gissning är infektion av något slag (ex halsen). Ätstörningar eller viktminskning kan uppkomma ett par tre veckor efter parning. Det handlar då om en temporär viktminskning och sedan återgång till det normala. Om parningen inte lyckats kan tikar bli skendräktiga med samma beteende / problem. Detta sker dock efter lite längre tid.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Vi har en katt som är snart 18 år. Hon är pigg och mår bra. Men har fått något som heter stålsvamp, strålsvamp. Hon har blivit behandlad en gång då dom tog ur vätska från hennes svullna ben och sen fick hon antibiotika. Om det kom tillbaka efter 3 veckor blev vi rekomenderade att avliva henne, men om det höll sig i 3 månader så var det ok att behandla henne igen. Nu har det efter 4 veckor återkommit och är svullet. Är detta en kronisk åkomma? De sa att det kunde vara medfött eler en slagskada som hon fått som liten och nu blommat upp. Naturligtvis ska hon ej behöva lida men hon verkar inte ha ont... skulle vilja höra vad ni vet om denna åkomma.
Elisabeth Lundqvist Ferst

Svar:
Detta är en relativt ovanlig svampinfektion, och det låter som om din katt har cirkulationsrubbningar. Lymfkärlen (lymfbanorna) kan vara angripna. Detta är ganska allvarligt och jag vågar inte kommentera utan att ha undersökt katten. Du bör gå tillbaka till den veterinär som behandlat henne tidigare.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en 10-årig schäferhane som jag nu är lite orolig för. Jag tror hans pungkula har svullnat upp, den är stor som ett äpple och hård, ska den se ut så? Det är bara en "påse", inte två. Hur ska den kännas när den är "normal"? Är osker på hur det sett ut innan. Han verkar inte ha ont eller några som helst besvär av detta. Kan det vara cancer?
Maria

Svar:
Det rör sig med stor sannolikhet om cancer; en ganska vanlig cancerform. Du bör uppsöka veterinär och operera bort den sjuka testikeln. Jag förstår kanske inte helt vad du menar med "bara en påse", men det kan förhålla sig så att din hund bara har en testikel i pungen, den andra har då inte ramlat ned i pungern (eller saknas helt).
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en 5 år gammal tik som är allergisk. Hon är testad och reagerar på timotej, kvalster och svartmögel. Äter förnärvarande antihistamin tabletter. Fungerar hyfsat. Nu har jag hört att aloevera gel ska vara bra och att flera hästar har blivit besvärsfria, det finns även dosering för hund. Kan man prova detta?
Monica

Svar:
Givetvis kan du prova. Jag har dock själv inte forskat djupare i just aloeveras egenskaper eller förmåga att lindra allergier bättre än andra preparat och kan därför inte säga något om det. Rent generellt är jag lite skeptisk till hårt marknadsförda mediciner utan vetenskapligt belagda resultat.
KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l