Veterinären Svarar

Fråga:
Jag har egentligen två frågor:
1). Fick kattungar den 21/6-04 och har framgångsrikt fått tre av kattungarna helt rumsrena. De är utplacerade och harmoniska. Den 4e har jag kvar då han är otroligt trevlig dock inte rumsren. Verkar inte förstå alls när är det dags att "ge upp" ? Jag orkar snart inte längre.
2) Kattmamman var ung då hon fick ungar ca 1,5 år. Hon var helt rumsren och nöjd med livet. Efter förlossningen är hon skrikig, svårhanterlig och osocial men det värsta är att hon har börjat kissa och bajsa i alla sängar. Vi lever i ett fängelse med stängda dörrar och kattlådor överallt. Ska jag ge upp och avliva bägge katterna?
Marie Faleij

Svar:
Nej, jag tycker inte att du skall avliva dem utan att först pröva att reda ut problemen. Kattmamman kan vara orsaken till kattungens beteende, dvs att mamman stirrar upp sitt barn. Om du kastrerar (steriliserar) mamman kan hon mycket väl komma tillbaks till sitt gamla jag igen. Och då kan hon förhoppningsvis ge stöd och trygghet till sin unge. (Du nämner inte om ungen har ex diarré, dvs kanske inte ens hinner fram till sin låda. OM det förhåller sig så bör du också ändra kosten).
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Vår goldenretriver valp som vi hämtade midsommarveckan 2004 har börjat bajsa inne på nätterna. Han sover själv i vårt kök och det har inte varit något problem. Nu väcker han oss ihärdigt mellan kl 3-6 varje morgon sedan tre nätter och verkar inte ha kunnat hålla sej. Avföringen är lös och luktar illa. Kan det vara att han reagerar på byte av foder vi har så smått gått över från Robur breeder till maintenance. Dagtid händer inget inne och han verkar i övrigt i god form.
Inger Lundquist

Svar:
Problemen med avföringen kan givetvis bero på foderbyte, men om du som du säger gradvis flyttat över till det nya borde det inte bli kraftiga konsekvenser. Mitt råd är att du svälter hunden i ett dygn och sedan går tillbaka till det gamla fodret, se om problemen försvinner. Om det inte är fodret kan det vara infektion, detta måste då undersökas.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag var till veterinären igår för 12 veckors vaccinet och passade samtidigt på att fråga om min tibetanska spaniels öga som haft en röd och inflammerad bula i inre ögonvrån i ca tre dagar. Svaret var bara kort och gott att det var \"cherry eye\" och att man var tvungen att operera bort det under lugnande. Samt att det var vanligt för rasen och att vi skulle vänta till hon var 4-5 mån innan man gjorde något. Tycker dock att det ser så illrött ut och det kommer fortfarande grönt var då och då. Läste att det fanns en liten chans att det kunde gå tillbaka om man behandlade med antiinflammatoriskt medel eller något. Min fråga är nu hur jag bör göra, om jag ska vänta som han sa, eller kontakta dom igen för att göra något nu på en gång? Undrar även hur detta ingrepp går till samt hur mycket det kostar, har läst 3000 men han sa 500-600kr? Finns det inte risk att hon fastnar i något eller råkar klia sönder bubblan så det blir ännu allvarligare och kanske ej går att ! återställa? Hon själv verkar inte påverkad förutom att hon har lite svårt att blinka samt blinkar lite oftare med just det ögat.
Maria Svahn

Svar:
Du kan helt klart prova med någon ögonsalva / droppar för att hämma infektionen i ögat, dvs dämpa rodnad och varbildning. Salva / droppar innehåller både antibiotika och avsvällande substanser. Dessa är receptbelagda, så du måste kontakta din veterinär. Salva / droppar KAN möjligtvis också verka mot "cherry eye" problemet, men det är mycket osannolikt. Det som hänt är att brosket inne i ögonvrån, det tredje ögonlocket, har tvinnat sig. detta är mer ett "konstruktionsfel" och måste i de allra flesta fall opereras. Denna tvinning / rullning av brosket leder till cirkulationsrubbningar och till slut rodnad / varbildning. Mitt råd är att ta en antibiotikakur och avvakta en månad. Då är din valp 4 månader och bör inte ha några problem att klara av narkosen. Vad gäller priset så är 500-600 kr mycket bra. (3.000 kr låter väl högt i mina öron).
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Hejsan, vi har en hankanin som är 5 år ungefär. För ett tag sedan så fick vi syn på att hans tänder har växt enormt mycket så vi åkte in till Smådjurskliniken i Stenestad så vi fick tänderna klippta. Det har gått ungefär 5 veckor sedan vi åkte dit. Här om dagen när jag skulle mata honom så såg jag att tänderna hade växt ut jätte mycket igen. Så han kan inte äta eller dricka själv. Men nu så skulle jag vilja klippa de igen men vet inte hur. Skulle man kunna göra det själv, här hemma?
Caroline Ljung

Svar:
Det är inga problem för dig att själv klippa kaninens tänder. Det finns ingen pulpa i tänderna, så det är ingen risk att du klipper "för mycket" och att kaninen börjar blöda. Det bästa verktyget är en klo-klippare som normalt används till hundar. En avbitartång går också bra.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Kan man kolla om ens hund har urinvägsinfektion med samma saker man använder när man kollar människor?
Lotta Jäder

Svar:
Det går utmärkt att använda samma metod som för människor, exempelvis de stickor man köper på apoteket.
KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l