Veterinären Svarar

Fråga:
En golden hane 13 år gammal,med dåliga höfter, har svårt att hålla avföringen det som kommer ut är mycker löst (slemmigt), och han sitter länge och krystar. Bajsar även inne, något som inträffat vid ett flertal tillfällen under senaste månaden. Är detta ålderstecken eller vad kan det vara?
Lena, Göteborg

Svar:
Problemen kan vara orsakade av tilltagande ålder och vara konsekvens av problem i exempelvis bukspottskörteln eller levern. Det kan också vara tal om en kronisk inflammation (katarr) i tjocktarmen. Ett tredje alternativ är helt enkelt överkänslighet mot foder. Det m.a.o. för många möjliga orsaker eller förklaringar till de avföringsproblem du beskriver att jag inte vill eller kan spekulera ytterligare utan att undersöka hunden.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min 8-åriga, lätt överviktiga jack russell-tik har börjat halta. Till att börja med haltade hon bara lätt men nu hoppar hon tidvis på tre ben. Utvecklingen har gått relativt fort - på mindre än tre dagar har det gått från lätt till svår hälta. Hon har samma aptit som förut, leker gärna med maten etc. Är precis som vanligt förutom hältan. Har tittat på tassen och det finns inget synligt, hon är inte svullen och inte varm. Vad kan det vara och vad kan man göra åt det? Jag vet att en veterinär borde titta på det, men jag måste avvakta ytterligare ett tag på grund av min ekonomi tyvärr.
Lotta Jäder

Svar:
Du skriver inte om det gäller fram- eller bakben. Om det är ett framben rör det sig förmodligen om inflammation i lederna eller liknande. Överviktig jack russell innebär slitrisk då de ju är ganska livliga. Kan behandlas / mildras med för människor populära mediciner med glukosamin som motverkar ledstelhet. Dessa är dock oftast receptbelagda. Annars är vila en bra första behandling. Om det gäller bakbenen kan det vara knäskålen som sitter löst (eller, snarare, korsbanden / ligamenten som håller den på plats). Det kan vara så att knäskålen kommer fel efter en stunds promenad, hunden slutar att stödja på benet, glömmer efter ett tag smärtan, sätter ned benet igen, knäskålen hamnar rätt osv. Detta problem måste åtgärdas med operation. Givetvis kan det som angivits för framben också hända bakbenen. Jag kan inte säga mer utan att ha undersökt din hund.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Undrar bara. Jag har smågrisar det sägs att kalk neutaliserar så smågrisar inte skall få diarre ,men vad är det kalket neutraliserar är det skiten i boxen eller är det grisensmage som neutraliseras. Är det fel att ge lite kalk i maten till smågrisar?
Jim Axelsson

Svar:
Jag har inte behandlat grisar på över 30 år, så jag är ingen expert. Vad man generellt kan säga om kalcium är att små doser möjligtvis kan fungera för att minska diarré hos smågrisar. Effekten blir då att kalcium binder vätska vilket kan medföra fastare avföring. Om man tar för stora doser riskerar man att rubba hormonbalansen. Bisköldkörteln kan reagera på för höga kalciumhalter, vilket den tolkar som att det måste ut ur kroppen. Den långsiktiga effekten då kan bli att grisarna får benskörhet, eftersom bisköldkörteln försöker minska kalciummängden i skelettet. Inte bra, alltså. Men, jag tycker att det hela känns bakvänt. Om dina grisar har lös avföring är det något som är fel, exempelvis tarmkatarr. Och detta råder INTE kalciummängderna på. Tarmkatarr måste behandlas på annat sätt.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag undrar lite om vad det finns för möjligheter att få lugnande medel utskrivet till en hund. Min hund är fullständigt panikslagen på nyårsaftonen när smällandet kommer igång. Tänkte det vore skönast för honom att slippa den påfrestningen! Måste han genomgå undersökning eller kan man bara ringa och få ett recept? Min andra fråga handlar om CECS, en epilepsiliknande sjukdom som drabbar en del borderterrier. Har hört att epilepsimedicin kan förvärra sjukdomstillståndet och mina funderingar är då om detta även gäller lugnande medel?
Maria Fransson

Svar:
I princip går det att ordinera lugnande medel utan föregående undersökning. Det är helt lagligt att förskriva små doser för den typ av syften du beskriver. Ring för att komplettera med ytterligare information. All medicin av denna karaktär KAN medföra vissa symptom, men det är mycket ovanligt (och är i förekommande fall vanligare på katter). Symptomen kan uppstå i övergången mellan opåverkad och när den lugnande effekten är uppnådd.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en schäfertik på snart 7 månader som verkar ha drabbats av en förkylning. Hon är snuvig och har det besvärligt att andas fritt när hon sover. Hon hostar lite grann, men det är inte så farligt. Hon är vaccinerad mot valpsjuka och kennelhosta. I övrigt är hon pigg och glad. Vad kan jag göra för att lindra snuvan?
Jane Lundh

Svar:
Din hund bör undersökas. Man kan misstänka att der rör sig om en övre luftvägsinfektion (halsen / svalget). Om besvären kommit nyligen och inte är alltför kraftiga kan du avvakta och se hur det utvecklar sig. Har det fortgått en tid och verkar bli värre bör man, som sagt, undersöka för att kunna behandla. Om det rör sig om den typ av infektion jag misstänker brukar man vid långvariga besvär initialt sätta in penicillin.
KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l