Veterinären Svarar

Fråga:
Jag har en katt på ca 4 mån, det kom besök som hade en hund med sig, efter det så har katten sovit nästan oavbrutet i 2 dagar, men kissen har ingen matlust, dricker lite, men äter nästan ingenting ännu (4 dagar senare) man kan truga i den ca 1/2 skinkbit, dvs kissen har tappat matlusten helt, vad kan man göra???
Krister Björk

Svar:
Du måste uppsöka veterinär. En katt kan snabbt få leverskada efter några dagars svält.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Hej jag har en katt som nu är 7 år och han har haft problem med att kunna kissa det sista. Jag var till en veterinär med honom och han trodde att det kunde vara njursten. Han behandlade katten tillfälligt och sa att jag kunde komma tillbaka om det skulle uppstå några mera problem men det gjorde det inte. Efter det så började min katt att drick väldigt mycket vatten så jag undrar nu om det kan vara att han har fått problem med sina njurar. Han har också fått blåsor i munnen som luktar mycket illa och nu det sista så kan han inte äta pga att det gör så ont. Vad kan detta vara?
Patrik Lundqvist

Svar:
Det är sannolikt att svårigheten att kissa hänger samman med munblåsorna. Det är också troligt att det hör ihop med något problem med njurarna. Dock är det omöjligt att ställa diagnos utan undersökning, eftersom det kan finnas andra orsaker (socker, lever mm). Man måste helt enkelt ta en del prover för att få svar, så därför rekommenderar jag dig att gå tillbaka till den veterinär som först behandlade din katt.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Hej Min kattunge kliar och tvättar sig ovanligt mycket. Vad kan det vara? Hon kliar sig mycket vid halsen och tvättar sig i baken.
Åsa

Svar:
Att din katt kliar sig på halsen kan exempelvis bero på halsinfektion eller skabb i öronen. Tvätta kattens öron och se om det hjälper. Är det väldigt mycket "smuts" kan det vara öronskabb; detta kan avhjälpas med Frontline (finns på apoteket). Du kan också försöka titta i kattens hals och se om den verkar svullen. Att katten kliar / tvättar sig i baken kan vara relaterat till analsäckarna. Om problemen kvartstår efter att du tvättat katten bör du - som alltid när man inte kan ställa en exakt diagnos per e-mail - ta katten till en veterinär för undersökning.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Har en halvårsvalp som helt plötsligt har börjat visa tecken på att den ser dåligt. Den kan helt sonika springa in i saker, har svårt att hitta godis som läggs på golvet framför den m.m. Hunden har ögonlysts men inga tecken på blindhet eller katarakt hittades. Veterinären hade två ideér om vad det ev. kunde vara....
1. Ett brytningsfel på ögonen
2. Motsvarigheten till männinskors Parkinssons sjukdom.
Vad tror ni om detta? Vad kan man göra? Är det så att sådana här grejer bara kan fastställas vid en obduktion?
Ånnika

Svar:
Du nämner inte hur länge sedan ögonlysningen gjordes. Ett första tips är att göra om den och se om resultatet blir annorlunda. Jag tror dock inte att det är ett ögonproblem (och därmed inte brytningsfel), eftersom du skriver att valpen har svårt att hitta godis som läggs på golvet. Om synen är dålig borde luktsinnet visa valpen rätt. Min rekommendation är att du uppsöker en specialist inom neurologi, för att göra undersökningar och ställa diagnos. Sådana specialister finns bl.a. på de stora djursjukhusen.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en wesie hane som är 2 och ett halft. Förra vintern vart han halt i höger bakben, han vart röntgad och undersökt flera gånger utan att nått fel hittades. Han fick smärtstillande och antiinflamatorisk medicin utan nån större verkan och hölls i vila. Han var halt i tremånader. När snön sen försvann vart han bra. Nu har samma sak hänt på en gång snön kom fast i väster framben. Det är samma symptom, hälta efter han har legat en stund och periodvis hälta hela tiden, han reagerar inte när man klämmer och s träcker på tass, ben eller rygg. Är heller inte varm eller har spruckna trampdynor. Är i övrigt som vanligt, pigg och leker... fast det märks att han har ont ibland. Tycker så synd om honom, han älskar snö. Vet inte vad jag ska göra?
Ånnika Kumlin

Svar:
Detta låter besynnerligt, med tanke på att du både röntgat och prövat smärtstillande och anti-inflammatorisk behandling. Oerhört svårt att säga något klokt utan undersökning. En möjlig orsak skulle kunna vara borelia. Har han haft många fästingar? En annan orsak må vara låggradiga reumatiska förändringar, som inte gått så långt. Jag råder dig till att gå tillbaka till den veterinär som tidigare behandlat din hund.
KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l