Veterinären Svarar

Fråga:
Har en katt som har en spottkörtel som är till täppa har fått antibiotika och cortison mot detta. Är nu bättre men det underliga är att katten slutat tvätta sig han der gräsligt skitig ut. Försöker tvätta honom med vatten och schampoo men det är ändå svårt att hålla honom ren. Han äter inte heller kattmat får mata honom med näringslösning; har gjort det i 5 dagar nu. Undrar om han blir frisk. Vad göra om han inte börjar tvätta sig?
Gudrun Larsson

Svar:
En tilltäppt spottkörtel gör ont, förmodligen är katten svullen under käken. Med största sannolikhet beror samtliga problem du på just detta. Lösningen är att operera katten, en operation som är lite "bökig".
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min hund har haft lite vinglit bakben sen en vecka tillbaka. Det har synts framförallt mest när hon går nedför en trappa. Hon hasar ner lite. Hon även vid ett par tillfällen fått en skakning/darrning i kroppen och i samband med det har det kommit ut vitt slem ur munnen. Hon verkar inte ha den reflexen på benet som gör att när man vänder hennes tass bakåt, alltså när trampdynan pekar uppåt, så ska hon automatiskt rätta tillbaka tassen. Vi har tagit blodprover hos veterinär, de visade inget. Däremot misstänktes en neuroligisk sjukdom som gör mig väldigt orolig. Kan man leva med sådant om inte hunden lider av det? Hur går en sådan undersökning till? Jag har min hund försäkrad men vad kostar en neurologisk undersökning? Tacksam för svar!
R.P

Svar:
Detta är med största sannolikhet en nervskada, ett avbrott på nervbanan mellan hjärnan och benet. Jag skulle tro att brottet inte sitter i hjärnan utan någonstans närmre benet (kan givetvis inte vara 100% utan undersökning). Mitt tips är att du röntgar hunden, detta är inte speciellt dyrt. Du skriver inte om det rör ett fram- eller bakben; är det frambenet kan man först titta på hals / nackkotpelaren, gäller det ett bakben så kan man börja undersöka ländryggen.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
I onsdags fick vi avliva vår älskade yorkshire. Hon var 14 år gammal. Hon hade först drabbats av noskvalster som återkom trots medicinering, när hon äntligen blev bättre började hon hosta kraftigt. Hon var slö och sov hela dagarna. Vi tog henne till veterinär som sa att hennes lungor var helt slut och förmodligen hjärtat också. han kunde inte lyssna på hjärtat eftersom hon var rädd och hyperventilerade samt hostade. Han sa att det förmodligen var kennelhosta hon drabbats av. Hennes tunga var enligt honom blå och detta skulle indikera att hon inte fick tillräckligt med luft. Han fick ge henne två ampuller innan hon dog. Alltså tror vi inte att hennes hjärta var svagt.. Nu har jag läst på lite om kennelhosta och det visar sig att detta inte är en dödlig sjukdom. Varför skulle vi då avliva henne? Det känns så otroligt tomt och vi har sådana skuldkänslor, gjorde vi fel?
Lena Jakobsson

Svar:
Nej, jag tycker inte att ni gjort fel. En 14 år gammal yorkshireterrier är en aktningsvärd (hög) ålder. Av det du beskriver hade er hund sannolikt hjärt och / eller lungproblem. Hostan har formodligen förvärrats i samband med dålig cirkulation. Jag kan inte kommentera mer än så utan att ha sett er hund, men oavsett vad tyder alla teckten på att det rört sig om en (begärnsad) tidsfråga innan ni ändå måst fatta beslut om avlivning.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en dvärgvädur som har problem med tänderna, dom undre framtänderna har växt jättemycket, och det har även gjort så att den ena övre framtanden har blivit sne. Vad kostar sånt här att åtgärda hos en veterinär och hur gör man för att förebygga i framtiden?? Tacksam för svar!
Anna-Karin

Svar:
Du kan klippa tänderna själv. Använd en hovtång eller kloklippare för hundar. Det finns ingen risk att du klipper "för mycket" eftersom det inte finns någon pulpa som kan börja blöda / göra ont.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
jag har en katt som är 4 år och aldrig kissat eller bajsat inomhus.men nu har hon helt plötsligt börjat bajsa inomhus. Är hon sjuk eller vad är det med henne? Hon har gjort detta även fast vi släppt ut henne.
Anna-Karin

Svar:
Om din katt inte är kastrerad bör du överväga ett sådant ingrepp. Könsdriften gör ofta att katten vill markera revir. Om hon är kastrerad beror problemen förmodligen på att något i miljön ändrats - exempelvis ett nytt husdjur eller småbarn som börjar ta plats. Katten kan också då vilja markera sitt revir.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l