Veterinären Svarar

Fråga:
Jo jag har tre kaniner och några viktiga frågor för varje kanin!
1. (Bamse)En av mina kaniner han äter inte och äter inte hö, men dricker det gör han. Vad är det som är fel?
2. (Driver)En av mina kaniner är jätte tjock och måste banta han, alla säger att jag ska minska på maten och att han ska få mer hö. Men han äter väldigt MYCKET hö om man säger så. Har du något bra bantnings tips? Och varför äter han så himla mycket HÖ?
3. (Gustav) Han har jag varit hos en veterinär med och kastrerat, det vet för några dagar sen. Men man märker att han har ont och han äter inte mycket, bara lite lite. Vad kan jag göra?
Daniella Sjölander

Svar:
Kaniner kan vara lite svåra att behandla. Ofta är de känsliga och kan reagera på förändringar i närmiljön. Reaktionerna kan också variera, ungefär som med papegojor.
1. Hö är viktigt för din kanin, mycket fibrer som behövs för tarmarna. Om han inte får hö under en längre tid kan detta medföra att han slutar äta även annat. Men, som sagt varför han slutat äta hö är mycket svårt att svara på generellt.
2. Hur gammal är den tjocka kaninen? Vid stress, enligt ovan, kan en av reaktionerna bli ätstörningar som liknar bulimi. Hö gör ju inte honom fet, men varför han äter så mycket - lika svårt att gissa som ovan.
3. Förmodligen en infektion i såret. Gå tillbaka till veterinären för behandling.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min shih tzu-tik har en lång historia av ögon bekymmer. Nu är hon tolv år och fick i somras symptom som torrt öga och inflammation. Man upptäckte även ett sår på ögat. Hon blev behandlad med chloromycetin men blev allergisk mot detta och fick ett annat medel. Efter beh. kvarstod problemet med torra ögon och får flera ggr./dag tårersättning p.g.a. att tårkörteln slutat fungera. Ögat har blivit "blodsprängt" och det har ibland blött litet. Nu är det läkt men hon har blivit blind på ögat. I dagarna har även andra ögat börjat visa samma symtom. Och börjat "vitna" mer och mer. Hornhinnan verkar litet grumlig, och ögat torrt. Droppar med tåresättning även där nu.

Är dessa saker beroende på att tårkörtlarna har "lagt av", beror det på alla behanlingar eller kan det vara en ålderssjukdom som hon dras med? Hur vanligt är det att man behåller blinda hundar? Hon verkar lika lycklig,glad,busig och pigg som vanligt men jag får hjälpa henne att hitta i mörkret utomhus och så hon inte slår sig i trappor o.dyl. Jag undrar om det är mest humant att låta henne somna in eller om hon kan ha ett värdigt liv som nästan blind??
Nathalie Brännström

Svar:
Detta är med största sannolikhet åldersförändringar, men jag tycker inte att blindhet i sig är ett skäl för att avliva din hund. Blinda hundar kan leva ett bra liv, så länge som miljön de vistas i fungerar (dvs känd och trygg och inte uppenbart utsätter hunden för skaderisk). Om inflammationen är läkt så lider inte din tik av den.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Jag har en 13 mån gammal hund. Hon har 75% golden och 25% labrador i sig och är ljus i pälsen. Min fråga är: Hennes nos har börjat tappa sin pigmentering. Den var svart tills för 1-2 mån sedan sen har den blivit ljusare och ljusare. Finns det hjälp att hejda detta eller är det någon sjukdom? Varför händer det?
Anette Petersson

Svar:
Denna avpigmentering är normal, men man vet inte varför det sker. Ibland kan pigmenteringen spontant återkomma, men Du kan inte göra något åt det.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min 6-åriga kastrerade hankatt har fått några mörka fläckar under hakan. Eftersom han är vit syns det tydligt, huden som normalt är rosa har fått mindre mörka fläckar och på ett ställe är han nästan lite sårig. Han är innekatt och har inte varit i slagsmål eller skadat sig och verkar inte bry sig om det - bara matte är orolig! Kan det vara ålderstecken? Han har haft det 2-3 veckor. Pälsen är annars normal, han har inte tappat hår. Vad kan det vara? I somras hade han en fästing under hakan, kanske inte exakt på samma ställe men han fick inga problem då när vi tog bort den så jag tror inte det kan vara orsaken. Vi fick tipset att det kunde vara pormaskar, men det ser inte ut som det. Tacksam för svar!!
Veronika Eriksson

Svar:
Det är acne, dvs. pormaskar. Ingenting att bry sig om, men skulle det bli lätt irriterat kan Du tvätta med jodopax e.dyl.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Har en 3-årig, kastrerad dvärgvädur. För några månader sedan så utvecklades det en grå lins på kaninens pupill. Han såg inget på det ögat. För bara ett tagsedan så utvecklades det en grå lins på det andra ögat också, nu är han i princip helt blind. Kan detta vara starr? Bör jag uppsöka veterinär? Behövs en operation, och i såfall vad kan det kosta?
Emelie Gustafsson

Svar:
Du har rätt. Din dvärgvädur lider av starr, och prognosen är tyvärr inte god. Det går att operera men det är ovanligt att man gör det. Måste i så fall ske på djursjukhus, så jag vet inte vad kostnaden är; du för höra med dem direkt.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l