Veterinären Svarar

Fråga:
Är det för tidigt att para en hund som är 14 månader och har löpt 2 gånger?
Karina

Svar:
Nej, det är inte för tidigt att para din hund.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Hej! Jag har en tik som är 7 år gammal, har i dagarna fått veta att hon har högt blodsocker (nytt prov ska tas om 3 veckor), att ph värdet (urinen) var högt, jag ger henne c-vitamin för att balansera upp detta, vad är normalt ph värde?(hennes var 8,6) vad kan vara orsak till denna obalans. Jag har mätt hur mycket hon dricker/dygn ca 14 dl, hon väger ca 17 kg, proverna visade tecken på att hon är intorkad - vad kan jag göra åt detta? Jag tycker att hon dricker ok. ska hon dricka mer?
Emma

Svar:
Detta kräver en fullst'ndig utredning, och jag gissar att så också skett / skall ske hos den veterinär du anlitat. Innefattar provtaging av exempelvis njurar och lever. Din hund kan behöva läggas in för att korrekt dosera insulin, om blodsockret fortsätter vara högt. En åtgärd du kan prova, i tillägg till det som du redan angivit, är att byta till ett fiberrikt / dietanpassat forder för att försöka dämpa blodsockret. Men, som sagt, jag kan inte säga mycket mer utan att en grundlig undersökning med provtagning görs.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Längsfraktur på klo. Har klippt ner den så långt jag kunnat för att förhindra att den ska dela sig vid varje steg. Måste hela klon tas bort egentligen?
Anette West

Svar:
Du måste ta bort klokapseln (ungefär samma sak som nageln på en människa). Klobenet behöver inte tas bort. Jag utgår ifrån att detta endast är en klo och att problemet inte uppstått på flera. Om der rör flera klor kan du ta ett svamp / bakterieprov, för då kan det röra sig om svaghet i det hornbildande lagret. Om så är fallet behandlas detta ofta framgångsrikt med Omega 3 / Omega 6 kapslar; redan efter 6-8 veckor kan man då se positiva förändringar. Men, som sagt, om det endast rör en klo behöver du inte göra detta.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min katt Rambo har börjat tappa så mycket päls och efter vet. besök fick jag veta att jag måste byta foder och istället ge henne dietmat. Vad kan jag ge henne förutom den "tråkiga" dietmaten jag köpte på djursjukhuset? Hon är annars van att få det mesta vi äter såsom korv, skinka, mjukost och nötfärs. Kan jag fortfarande ge henne lite ibland eller ska jag helt upphöra? Vore tacksam för svar.
Marlene Rynell

Svar:
Det är inte helt säkert att problemen beror på fodret, det kan finnas andra orsaker. För att eliminera risken förselår jag att du byter dietfoder- Vet inte vilket du använt hittills, men det finns tre stora leverantörer: Royal Canin, Hill's och Specific. Byt till någon av de som du inte provat hittills och vänta 3-4 veckor. Om fodret är orsaken bör en förändring ha märkts inom den tidsramen. Enligt samma resonemang bör du inte blanda ut med något annat, dvs avhållsamhet från korv, skinka och andra godsaker.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min pappa har en jämthund som han jagat älg med förut och som varit "utehund" i flera år. Nu tänker jag ta hunden hem till mig och jag bor i lägenhet. Det jag undrar över och funderat på en del är hur jag ska göra hunden "rumsren" igen då jag provat ta in honom och han visat tendenser på att gärna skvätta omkring då han får komma in.
Johanna Ottosson

Svar:
Du behöver mycket tid, tålamod och envishet. Det är inte för intet som ordspråket "man kan inte lära gamla hundar att sitta" har myntats. Var tydlig och vaksam, spring ut med hunden ofta och vid minsta antydan till att göra sina behov inomhus. Belöna när han/hon kissar och bajsar ute; samtidigt som du markerar mycket handfast att det inte är OK inomhus. Till slut kommer du att lyckas, men var beredd på att vara just tålmodig.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l