Veterinären Svarar

Fråga:
Hejsan! Jag har en hamster som inte mår så bra.
1 Hans ögon klistras ihop så ha inte kan öppna dom och jag tvättar han ungefär 2-3 gånger om dagen.
2 Och hans klor är långa.
3 Och om jag vänder på han så är det en utbuktning där bak och det verkar som att han har problem med kissa och det andra.
4 Och hans tänder är ganska långa och gula och dom där nere är spruckna tror jag.
VAD SKA JAG GÖRA? Vet inte om jag ska åka till någon veterinär han är ju 1 1/2 år. Men jag vill åka men jag vill inte avliva honom!!
Daniella Sjölander

Svar:
Sammantaget är allt du beskriver konsekvenser av att din hamster är gammal. Vid ett år är de ganska gamla, vid 2 är de mycket gamla; din vän är någonstans mitt emellan.
1. Jag vet inte vad du använder för att bada ögonen; men om du inte gjort det hittills kan du pröva Noviform ögonsalva (receptfri på apoteket).
2 & 4. Klor och tänder kan du klippa själv med en klotång (hundar) eller avbitartång. Det gör inte ont.
3. Detta är det mest alarmerande; troligen en tumör i njurarna.
Tyvärr är detta ålderskrämpor och jag tycker att du skall börja fundera på att låta din hamster få somna in.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Har en bekant vars hund kliar sig väldigt mycket och får röda utslag som det bildas typ en sårskorpa på. Stora som ett myggbett. Det som han nu oroar sig för är om möjligtvis harpest kan drabba hundar? Hur visar det sig i så fall?
Bodil Palm

Svar:
Det är inte harpest utan för sig om någon form av inflammation eller överkänslighet. Jag har svårt att säga mer utan att undersöka, samt ytterligare info som var utslagen sitter, hur länge de funnits osv. Mitt råd är att uppsöka veterinär om det inte blivit bättre sedan du skickade frågan.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Min birma har jamat imorse såg då att hon drog ihop örat. verkar klia. jag försökte titta men hon drar då ihop örat och vill INTE gå med på att jag kollar eller petar i örat. Hon är innekatt.
Nickis

Svar:
Din katt har förmodligen fått öroninflammation. Örat behöver tvättas rent och möjligen också behandlas med örondroppar. Om du inte kan tvätta själv bör du gå till veterinär. En annan möjlig orsak kan vara ett sår (om du t. ex. har fler katter hemma och de slagits). Annars är min bedömning att det är öroninflammation.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Hej. Jag har en lhasa apso pojke på 9 år, han är frisk och pigg för det mesta, men nu undrar jag över en sak. Natten mot månag fick han diarre, tömde nog allt som fanns i tarmen och det luktade gräsligt. Under måndagen åt han inget, lite vatten kanske bara. Natt mot tisdag var lugnare men lite diarre även då, och en kräkning med gulvit skum blandad. Tisdag gav jag en portion färs och ris, han åt och drack vatten. Men under natten har han igen haft lite diarre och denna skumblandade kräkning. Idag är onsdag, dygn 3. Han är iövrigt sej lik, tycker det är roligt gå ut och så vidare. Nosen är kall. Har inte tagit feber, jag tycker det är svårt. Är det "vinterkräksjuka" som han fått, eller vad?
Majvor Olsson

Svar:
Min bedömning är att detta är en allmän infektion i magen - tarmen, och / eller halsen. Inte vinterkräksjuka. Det verkar som om det blivit gradvis bättre och då räcker det att du är försiktig med maten och håller uppsikt. Om läget inte förbättras bör du gå till veterinär för undersökning. Penicillin kan behövas sättas in.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fråga:
Hej! Min hanhund, en shih-tzu, inne på sitt sextonde år har fått en rejäl testikelinflammation. Han får nu antibiotika och kortisonbehandling i tio dagar. Men man misstänker en tumör. Är det besvärligt och krångligt att utreda om det är en tumör? Behöver man ta vävnadsprov eller räcker det med ett blodprov? Riskerna med denna redan pågående behandling är ju höga och jag tycker en operation skulle bara utsätta honom för ännu mera lidande. Vad tycker du med tanke på hans höga ålder? Kanske vi bara ska nöja oss med detta försök att mota bort inflammationen?
Nathalie Brännström

Svar:
Det räcker med en klinisk undersökning, dvs att känna på testikeln. Inga prover behövs i regel. Om det visar sig att han har en tumör måste den opereras bort (dvs han måste kastreras). Detta är inget som orsakar lidande och jag tycker att du i så fall skall genomföra operationen, trots att din hund är gammal.
-----------------------------------------------------------------------------------

KLICKA VIDARE!
sid l1l l2l l3l l4l l5l l6l l7l l8l l9l l10l l11l l12l l13l l14l l15l